2011. augusztus 7., vasárnap

Kétágú-hegy Kör tájékozódási túra

Az egyszerű csillagtúra teljesítése után azonnal neveztünk a tájékozódási túrára is, ami viszont már korántsem volt egyszerű. Ilyenen még sosem voltunk, ezért gondoltuk, hogy kipróbáljuk magunkat egy ilyenen is. Egy ilyen túrán az a feladat, hogy turistatérkép segítségével megtaláljunk a 10 ellenőrzőpontból minél többet. Persze nem minden van úgy a térképeken, ahogy a valóságban, így az is a feladat része, hogy az esetleges hibákat kiszűrjük. A 10 ellenőrzőpontból minimum 5-öt kellett megtalálni és 15:00-ig jelentkezni a célba, csak ebben az esetben jár az oklevél és a kitűző. A pontokat tetszőleges sorrendben lehetett felkeresni, kis papírbója jelölte őket. Ezeknél a pontoknál egy betűt kellett feljegyezni az igazolókartonra, amit a rajtnál kaptunk. Az itiner arról tájékoztatott bennünket, hogy a túrán szinte elengedhetetlen eszköz a tájoló, valamint szükség lehet még vonalzóra, továbbá a pontok meghatározásában szerepelnek szögértékek is. 9 óra 14 perckor el is indultunk. Hát mivel nem volt tájolónk így tényleg nem volt egyszerű a túra, de sikerült 5 pontot begyűjteni, így sikeresen átmentünk a vizsgán. Sima szögmérővel, valamint vonalzóval és puszta helyismerettel, térképismerettel próbáltunk ügyeskedni. Volt nálunk GPS is, de már az elején ki is kapcsoltuk, mert ehhez a túrához aztán semmi hasznát nem vettük. Ha valaki ilyesmi túrára szeretne elmenni, de nem nagyon fel felkészülve ilyen dolgokból, hát annak fel kell kötnie a gatyát. Leírom 3 érintendő ellenőrzőpont leírását, hogy kb. tudja, hogy milyen nehézséggel kell szembenéznie annak, aki bevállal egy hasonló tájékozódási túrát:

"2. ellenőrzőpont: A rajttól északkeleti irányban, közvetlenül a hegy alatt egy út fut északnyugat-délkeleti irányban. Ennek az útnak (a térképen is jelzett) mélyúti szakaszának (mely kb. 350 tengerszint feletti magasságban van) alsó végében egy fa fekszik keresztben az úton, mellette egy bükkfán GK 2001.X.7. felirat látható. A kidőlt fa gyökerétől 52 fokra levő legközelebbi fatuskó a pont."

Megjegyzés: Ennél a pontnál érvényesült a fentebb említett hibakiszűrés, mivel az úton keresztbe dőlt fának már csak a két vége volt meg, mivel menet közben az erdészet levágta és elszállította miután a leírás elkészült. Továbbá itt egymás mellett 3 pont volt elhelyezve és 3 közül kettő csak álpont volt és ezért is kellett pontosan bemérni az 52 fokot.

"6. ellenőrzőpont: A Lencse-hegy tetején a hegyen áthaladó út mentén található tisztás (kilátópont) északnyugati szélén álló tölgypár (egyik száraz, a másik él)."

"9. ellenőrzőpont: A Babos-hegy csúcsától 191 fokra, a Tábla-hegy csúcsától 88 fokra a Sáros-völgy ketté ágazik. Ezen völgyelágazó délnyugati oldalán (ahol egy fa hajlik át az ösvény felett) található igen érdekes, odvas-göcsörtös fa a pont."

Szóval amint látjátok nem olyan egyszerű a pontok megtalálása, főleg, hogy a 10 pont közül kb. 8 jelzés nélküli, erdészeti meg ilyen-olyan utakon volt elrejtve.
13:18-kor jelentkeztünk a célba 5 sikeresen begyűjtött ponttal, valamint ezenfelül volt 2 pont amit nem találtunk meg sehogy sem, pedig biztosan közel jártunk hozzájuk.

Ezen a túrán fotókat nem csináltunk, csak az oklevél az, ami itt megtekinthető.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése